Onderwijs

De educatieve werkgroep van De Blekert heeft een aantal speurtochten ontwikkeld voor kinderen in de leeftijd van 4-16 jaar. Het zijn voornamelijk veldwerkopdrachten die de kinderen in het heempark uitvoeren, met als thema het Schijndels landschap.

De werkwijze is bij alle speurtochten als volgt: de leerkracht legt de speurtocht uit aan de kinderen (in de blokhut); hierna gaan de kinderen in groepjes de opdrachten maken, en na afloop trakteren we de kinderen op een glaasje drinken. Voor de jongere kinderen (tot 10 jaar) adviseren we om ouders in te schakelen als begeleiding bij de groepjes.

Kosten: €1,50 per kind.
Reserveren of meer informatie: info@heemparkschijndel.nl

De speelleertuinboxen

Een volledige leerlijn voor veldwerk, van peuters tot groep 8. Ruim 80 leskisten, toepasbaar op elke willekeurige -brede-school in Nederland. Voorzien van een interactieve handleiding, met snelkoppelingen naar korte instructieve filmpjes. Bekroond met de onderwijsprijs 2008! Een mailtje naar info@heemparkschijndel.nl en u krijgt een infopakket toegestuurd.

De scholen hebben de keuze uit de volgende speurtochten:

Het kabouterpad (4-6 jaar)

Tien kabouters hebben zich verdekt opgesteld, en de kinderen krijgen de opdracht ze te zoeken. Natuurlijk krijgen ze uit het mandje van elke kabouter een opdracht over de Schijndelse natuur… Na afloop een rode-oortjes-verhaal in de blokhut!

Vera de vlinder (7-8 jaar)

Vanuit onze doe-ontdekhoek nemen de kinderen een opdracht mee, en die gaan ze ergens in het heempark uitvoeren, op een plek die ze zelf uitkiezen (naar gelang de opdracht). Ze maken opdrachten over vlinders die bloemen bezoeken, over vliegtijden, rupsen, etc. Op deze manier leren ze door de bril van een vlinder te kijken. Meest geschikte periode: half april-eind mei, of augustus-september.

De pandtocht (9-10 jaar)

Een herfstproject (september/oktober) met als rode draad “nieuwe natuur in Schijndel”. We hebben de panda gekozen als ambassadeur van het Wereld Natuur Fonds, omdat we de kinderen willen laten zien dat natuurbescherming grensoverschrijdend moet werken, wil het zoden aan de dijk zetten. De tien verschillende Panda’s (verspreid in het heempark) hebben rugzakken om, met veldwerkopdrachten voor de kinderen.

De landschappentocht (11-12 jaar)

Een leskist, verpakt in de vorm van de Nonnenbossche Hoeve, een bestaande monumentale boerderij. Deze speurtocht is geschreven voor het voorjaar; met een opdrachtenboekje gaan de kinderen op zoek naar de diverse opdrachten in de landschapselementen, waarbij de nadruk ligt op de diversiteit van ons Meijerijs landschap.

Salamanders in Schijndel (11-12 jaar)

Een lesbrief om mee in de eigen klas te werken, bestaande uit 4 werkbladen. Er wordt informatie gegeven over de levenswijze van salamanders, hoe je ze kunt bekijken, en vooral hoe je ermee dient om te gaan! Als afsluiting een dobbelspel, waarin de spelers in de huid van een salamander kruipen.

Met je neus op de grond (13-16 jaar)

Deze leskist is vooral geschikt voor september/oktober. Het centrale thema is: relaties leggen in het voorkomen van planten en dieren binnen een levensgemeenschap. De leerlingen gaan op verkenning, gewapend met zoekkaarten, loepjes, thermometers, etc. Ze werken aan begrippen als voedselketens, landschapselementen en voedselrelaties.